Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUNKAÜGYI KÖZPONT

kep0697.jpg

 

MUNKAÜGYI KÖZPONT

 

 

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Budapest. A kerületi hovatartozást nem írom, gondolom mindenütt egyforma.

Fél kilenc a keresztény időszámítás 2012. évében, a soros Feltámadás után tíz nappal.

 

Hosszú, nagyon hosszú sor. Tömörülés a bejárat előtt és elnyúló emberkígyó kinn az utcán, egész a sarokig. Onnan kanyar és újra sor fél utcahosszban.

Számolok.

Kinn százhetvenkilencen, s a létszám a sorszámosztás megkezdésével sem csökken. Folyamatosan jönnek a buszmegálló felől, feltöltik azok helyét, akiket odabenn elnyelt a falakra plakátolt semlegesség, a közöny.

 

A bejáratnál harmincas évei végére hízott fiatalka oszt sorszámot rutinnal. Segítsége is van. Negyvenes, apró termetű nőveréb, szemüvegben.

Rövid, célirányos, két-hárommondatos párbeszédek után a gép duruzsol, nyom ki számot, hét osztályra bontva, százassal indulón.

Kísérő vagyok, velem nem foglalkozik senki.

Nézegethetek.

 

A tömeg oszlik, osztódik. Vagy negyven embert elnyel a csoportos tájékoztatás terme, és faarccal várakozik ugyanoda a következő negyven. Ők a frissen állást vesztettek még naiv reménykedői.

Bizonyítványok, diplomák, szakmunkáslevelek, toll, papír. Kérdőjelek papírokon. Vegyes sereglet. Az arcokon bizonytalanság. A szemek a beszélő száját nézik, oldalpislantás nincs. Egy sem. Egyesek jegyzetelnek.

 

A frontot már megjártak hada kinn. Állva a zöm. Az élelmesebbje ül. Szék nem sok van, jó, ha harminc.

Hosszú folyosó. A székekkel szemben hirdetőtáblák, rajtuk A4 és A3 méretű hirdetések, plakátok. A folyosó végén két törpe székkel berendezett gyermek játszósarok. Gyerek sehol. Mit is keresne itt?

 

A fehér falon díszkeretben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata:

 

Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.”

 

Kutya sem törődik sem a szöveggel, sem a ténnyel, hogy aláírója ugyanolyan csaló, tolvaj és hazug, mint a nyilatkozat, maga.

 

Kicsit arrébb nagy plakát.

A kormány beindította a Jó Állam fórumot! Legyen ön is a döntések részese! Ossza meg véleményét 2012. március 31.-ig az on-line fórumon!

2012. április 17 van……….

Más:

Autóval ne parkoljon a kirendeltség elé, büntetést von maga után!  Kimegyek, megnézem az utca két végét. Megállást, várakozást, parkolást tiltó tábla sehol. Hogy is van ez??? Kintről a benti tiltást és fenyegetést sem láthatom. Ki fog büntetni, miért? Milyen jogon?

 

Benn a folyosón mozgás. Vastagra hízott hölgy, kezében papírcsomó – előadói ívek…… másik, vékonyabb, jó megjelenésű kis illatfelhőt lebegtet, szór el két szoba, két ajtócsukódás között.

A falon hentest keresnek Hollandiába, tájékoztatnak, hogy Anglia veszélyes is lehet, és a székeken ülő, vagy a hirdetőfal előtt ácsorgó csupa betli-nép válogathat a szétterített kártyalapokból.

 

OKJ-s takarítókat keresnek. OKJ-m nincs a takarításról. Diplomám kettő. Megfelelnék? Nem hiszem!

 

Az egész tragikomédia mottója egy eldugott hirdetésen:

 

Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program….

 

Mit mondjak?

NOMEN EST OMEN.

 

Verje meg az Isten ezt a hazug, embertelen Orbán-világot!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2012.04.17.