Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOMELESS WORLD CUP 2O14

 

 

10501840_10203572271685844_8376538382271452929_n.jpg

 

HOMELESS WORLD CUP 2O14Nézem a hajléktalanok foci Világbajokságát.

Élő közvetítés egy hét éve évente megrendezett eseményről. Ahova

a csapatok szponzorok kegyéből, emberszeretetéből juthatnak el.


A mostani épp Chilében van. A világ másik végén, azon a végén ahonnan rádióközvetítésben hallgattam padlásszobában – ami gyerekszobának volt kinevezve az 1962-es közvetítést. Anno, hatvankettőben Albert Flóri csinált bohócot cseles góljával az angolokból. Akkor, hatvankettőben kikaptunk a csehektől – bocs, csehszlovákok, akikről csak később tudtuk meg Szepessytől, hogy jönnek – és hiába Tichy bombagólja, az csak sebtapasz arra az igazságra, a pályán a több rúgott gól és a bírói hármas, ma már ötös, hetes(?) dönt.

Vagy a politika.

Van úgy, hogy a világ egyik szegletében akad egy bolond, egy mániásan hülye, aki összes kétballábasként kiéletlen vágyait a fociban éli meg. Mindegy, hogy magyar foci a béka segge alatt jegyzett pár ponttal, mindegy, hogy a korruptak a meccseket adó-vevő magyar botlábúak és vélhetően ezekről a stiklikről is tudó vezetőik, edzőik, szakági sportvezetőik. A sorskerék, a magyar valóság a törpe embert pozícióba emelte, s onnan ömlik a pénz a hülye luxusára.

Nincs magyar csapat, amit jegyeznének a focipiacon. Nincs magyar futballista, akit jegyeznének ugyanott.

De van egy hajléktalan Világbajnokság hét éve.

Elesett, sorstalan kisemberek Világbajnoksága - most éppen Chilében – ötvenkét férfi és tíz női csapattal. Magyarország hét éve ott van.

Lehet felfogni úgy is, hogy nem öröm, hogy Magyarország is résztvevő, hiszen mennyivel jobb lenne, ha nem lennének hajléktalanjaink, ha minden elesett, tört-sorsú ember megtalálná a kiutat , a fedelet, feje fölé, és a boldogulást.

Hány lakás, mennyi használható, beélhető fedő juthatott volna annak a csak kis százalékban kezelhetetlen lecsúszott közösségnek, akikre a társadalom és mi, úgy, ahogy vagyunk, cakk-um- pakk együtt, kétharmadosan ütjük a bélyeget, nektek nincs tovább! Nem jár nektek a pad a parkban, a kuka, amiből az ebédetekhez juttok, az erdő, ahol kalyibát tákoltok magatoknak - nem vagytok emberek!

Hány lakás, hány életet mentő fedél jutott volna ezeknek az embereknek a Grippenek csúszópénzeiből (?), ami ugye, nem létezett, nem is volt soha, a tenderek kenőpénzeinek három ötöd-két ötöd módszeres pártfelosztása (?) pénzeiből, ami szintén nem is volt soha, a Mr. Húsz Százalék és kineveltjei(k) akár a tárcabirtokosságig eljutott magánhasznából, ami dettó, mint az előbbiek: Nem létezett, nem volt soha. Magyarországon nincs korrupció! :):):)

Hány ember juthatott volna, nem csak a lecsúszottak közül, hasznos, termelő, nem közmunkához, ha a beteg ember focimániájára kiírt adókedvezménye – cserébe sosem ígért, de betartott kedvezménytörvénye – hasznos, társadalom-építő, munkahely teremtő célra megy?

Korrupció az nincs. :):):) Foci az nincs.


Üde kivétel a Homeless Wordl Cup most zajló eseménysorozata Chilében, mint mondtam, hatvankét csapattal, ahová az elesetteket eljuttatta, kijuttatta az emberi jóság, a szolidaritás, az adj esélyt nekik eszme.

Magyarországról az Oltalom Sportegyesület. Adakozók itthonról és a világ minden részéről érkező támogatásokból, ajándékjegyekkel, szeretettel, következetes itthoni háttérmunkával.


Élő közvetítésben nézem a meccseket.

Santiago központjában, kispálya. Körötte mennek-jönnek a buszok, autók, a város él. A szpíker valami fenomenális! A játékkal él, és csodamód húzza a kétszer hétperces meccsek alatt bizony gyakori góóóóóó-t.

A játék is fenomenális.

Foci, örömfoci. Hajtás és a meccs végén, eredmény-függetlenül ölelések.


Csányi és az MLSZ, akik a kiutazást tudtommal nem támogatták egy árva petákkal sem, talán tanulnának valamit, ha néznék.

A törpe? Az sosem....... Ettől a vakságtól nagy Magyarország????


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.1o.21.